Autoryzowany sklep marki WMF
Gotowanie metodą Sous Vide, to gotowanie stale w tej samej, ustawionej temperaturze. Nazewnictwo pochodzi z języka francuskiego i oznacza "w próżni". W wielu krajach, nie tylko Europy ale i świata, pojęcie to przestaje być pojęciem nowym. Technika ta stosowana jest coraz częściej w dobrych restauracjach i prezentowana w dobrych programach kulinarnych.
Inaczej mówiąc jest to po prostu metoda gotowania potraw w dokładnie, wcześniej zamkniętych próżniowych torebkach. Poza tym potrawy przygotowuje się w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze – nigdy nie przekracza ona nawet temperatury wrzenia, jak podczas gotowania, lub jeszcze więcej, jak podczas smażenia na tłuszczu. Tak więc, niektóre mięsa przygotowane tą metodą, podgrzewane są do zaledwie 60 stopni Celsjusza. Dzięki niewielkiej utracie struktur proteinowych możliwe jest też zachowanie pierwotnej tekstury, czy kształtu mięs.
Niepowtarzalną zaletą metody sous vide jest również to, że potrawa jest szczelnie zamknięta w worku i tym samym zabrudzenia w kuchni nie będą występowały. Tłuszcz nam nie będzie chlapał, nic nam nie będzie parować, dzięki czemu tłusta para nie osiada nam na innych urządzeniach czy meblach.
Wszystkie produkty oznaczone są logo producenta oraz są zapakowane w firmowe pudełka.
Materiał: | Cromargan®, tritan, tworzywo sztuczne |
Kolor: | przezroczysty, czarny, srebrny |
Wewnętrzna skala: | Tak |
Gwarancja: | 2 lata |